Redüktör gövdesi; hassas işleme ile üretilen, bir dönme hareketinin devir-tork oranını dişliler aracılığı ile değiştiren dişli sistemine verilen isimdir. Vites kutuları ile beraber dişli çark düzeneklerinin paralel olarak dişli dizilerinin bir elemanı olarak nitelendirilir. Yapısal açıdan redüktörler, gövde içine yerleştirilen dişli çarklar, yataklar ve miller gibi çeşitli parçalardan oluşur.
Elektrik motorlarının yüksek dönüş hızını makineler için gerekli olan dönüş hızında düşürmek için tasarlanan bir kapalı dişli düzenek olarak da nitelendirilir.
Redüktör gövdesi; dişli çarklardan meydana gelen ve hareket aktaran bir makine elemanıdır. Tarih boyunca mühendisler ve bilim adamları sürekli olarak bu ekipmanlar üzerinden çalışmalar yapmıştır. Aynı zamanda redüktör; dönme hareketinin tork oranını dişliler aracılığı ile değiştiren bir dişli sistemine verilen isimdir. Redüktörler vites kutusuyla belirtiye dişli çark düzeneklerinin paralel olarak dişli dizilerinin de bir elemanı olarak kabul edilir.
Redüktör gövdesi sayesinde hız ve devir düşürülerek yüksek bir tork elde etmek mümkün hale gelir. Bu sayede genel olarak çok daha fazla güce ihtiyaç duyulan alanlarda, redüktör sayesinde iş gücü büyük ölçüde azalır. Bu sistemin ne işe yaradığı sorusu ise şöyle yanıtlanabilir:
Dişli çark sistemi kullanılarak oluşturulan redüktör gövdesi; günümüzde çimento-beton ve otomotiv gibi ağır sanayi alanlarının yanı sıra, daha küçük ölçekli üretimler gerçekleştiren fabrikalarda asansörlere, vinç sistemlerinden robotlara ve otomasyon sistemlerine kadar çok geniş bir yelpazede kullanımı söz konusudur.
Kullanım alanı günümüzde çok geniş olan redüktörler, tüm sistemi içerisine alan ve yağlama hazine görevi gören gövde ile bu gövde içerisinde yer alan dişli çarklar (helis, düz ve konik gibi) rulmanlı yataklar (makaralı, konik, bilyalı gibi), sızdırmazlık elemanları (keçe halkaları, sıvı conta gibi), miller (kamalı, kademeli gibi), ve bağlama elemanlarının (lehim, kaynak, civata gibi) oluşur.
Redüktörler, dişli bir çark sistemi olarak dikkat çeker. Bir dişli çark mekanizması, bir, döndüren ve diğeri ile döndürülen çark olmak üzere en az iki çark kullanılarak meydana gelir. Bu iki dişliden daha küçük olanına pinyon, küçük olanına ise çark ismi verilir. Redüktör gövdesinin kullanıldığı diğer endüstriyel ve ticari alanlar ise şu şekilde sıralanabilir:
Redüktör gövdesi; istenilen hız ya da tork değerini elde etmek amacıyla kullanılan, olmazsa olmaz bir güç aktarım sistemi olarak karşınıza çıkar. Bu ekipmanda kapalı bir basınç sistemi söz konusu olduğu için herhangi bir yağ ya da basınç kaybı söz konusu olmamalıdır. Bu yüzden alanında uzman bir döküm firması ile işbirliği yaparak, kalite odaklı işlemler yaparak redüktör üretimi gerçekleştiren firmalara yönelmek önemlidir. Bu durum ise ancak iyi bir porozitenin en az seviyeye çekilerek, döküm işleminin nitelikli gerçekleştirilmesi ile mümkün olabilir. Berk Zamak ise redüktör gövdesinde beklentilerinizi karşılayan üretimlere imza atar.
Redüktör gövdesinde döküm sonrasında basınç testleri ile sızdırmazlık testi yapılması şarttır. Basınç testinden geçen parçaların her biri ise CNC makinelerinde büyük bir titizlikle işlenir. CNC makinesinde işlendikten sonra, gerekli tolerans değerine ulaşmış olur. Bu sayede uzun ömürlü ve kaliteli bir redüktör üretimi gerçekleştirilmiş olur.
Redüktör gövdesinin genel olarak ön plana çıkan avantajları ise şu şekilde sıralanabilir:
Redüktör gövdesi seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Redüktör gövdesinin ömrünü uzatmak ve optimum performans değerini koruma altına almak için düzenli ve doğru bakım yapılması çok önemlidir. Bakım prosedürleri redüktör tipine bağlı olarak değişmekle beraber, genel olarak şunları içine alır:
Redüktörler hem arabalarda hem de birçok makinede aktif olarak kullanılabilen önemli bir makinesidir. Oluşturulan gücün ve kuvvetin daha rahat şekilde dengelenmesini sağlayan bu ekipmanların çok sayıda faydası vardır. Makinelerin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlayan redüktör gövdesinin bir diğer ismi ise dişli kutusudur. Adından da anlaşıldığı üzere redüktör; döndüren ya da döndürülen olmak üzere iki parçadan sistemleri çevreler. Bu da tork dönme kuvvetine verilen bir isim olarak kullanılır.
Redüktör gövdesi satın alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli unsur ise doğru döküm firmasından redüktör tedarik etmektir. Berk Zamak; söz konusu redüktör üretimi olduğunda nitelikli döküm teknolojisi sayesinde hata payı olmadan, müşteri beklentilerini karşılayan redüktörleri kısa süre içerisinde üretebilir.
Uzun yıllardan beri döküm sektöründe dikkat çeken çalışmalara imza atan Berk Zamak, zamak üretimi konusunda da müşteri ihtiyaçlarını dikkate alan bir firmadır. Sizde Berk Zamak kalitesi ile satın aldığınız redüktör gövdesini uzun süre sorunsuz şekilde kullanabilmek için hemen firmamızın web sitesini ziyaret edebilir ve alanında uzman ekibimizle iletişime geçebilirsiniz. Berk Zamak ile güven odaklı çalışmalar artık çok daha yakınınızda.