Kalite Kontrol

)

Dökümü yapılarak üretilen ürünlerin amacına uygun olup olmadığını, devamlılığının sağlanması ve hatalı olan ürünlerin ayrılması gibi sorunların tespit edilebilmesi için kalite kontrol süreçleri çok önemli bir yere sahiptir. Dökümü yapılan malzemenin müşterilerin beklentilerini karşılaması ve kalite standartlarında uygunluğu kalite kontrolün amaçlarındandır.

CMM Ölçüm Cihazı ve VMM Ölçüm Cihazı kullanarak üretim sürecini etkin bir kalite hedefleri ile gerçekleştiren Berk Zamak, yaptıkları işi üç aşamada kalite kontrolünden geçirir:

  • Döküm metalleri ile üretilen modellerin, kalıbın ve maça parçalarının ayrı ayrı kontrol edilmesi,
  • Kalıp ve maça parçalarının hazır hale getirdikten sonra kalıp tasarımı, maça tasarımı, metal ya da alaşım eritme, kalıp kapama, döküm ve işleme gibi durumların standartlara uygun olup olmadığının kontrol edilmesi,
  • Dökümü yapılan paraların kalıp içerisinden çıkarıldıktan sonra sızıntı, boşluk, şekil, segregasyon, ebatların doğru olması, söz konusu parçaların kimyasal ve fiziksel özelliklerini tespiti gibi durumların kontrol edilmesi yer alır.

Dökümü yapılan parçaların, ürün ve hizmetlerin kalite kontrolü yapıldığında eksik döküm, sıçramalar, soğuk birleşme, çekme boşlukları, gaz boşlukları, sıcak yırtılmalar, kalıp yüzeyinde kopmalar, metal penetrasyonu, şişme, kayma, maça yüzmesi, kum taneciklerinin yüzeye kaynaması, kalıp genişlemesi, çapak, pislik oluşumu gibi hataların tespit edilmesi sağlanır. Bu söz konusu hataların önüne geçerek teknoloji ve profesyonel ekip aracılığı ile hataların sıfıra indirilmesi ve bu şekilde kullanıcıya sunulması hedeflenir.

Kalite politikasında her zaman için müşterilerin beklentilerini ilke edinen firmamız, müşterilerin istek ve taleplerini göz önünde bulundurarak uygun kalitede ürün üreterek zamanında teslim etmeyi hedefler. Üretim öncesinde ve sonrasında ürün ve hizmetlerin kalitesini sürekli olarak kontrol altında tutan Berk Zamak CMM Ölçüm Cihazı ve VMM Ölçüm Cihazı ile kalite kontrollerinde güvenilir sonuçlar alır. Ürün özelliklerinin tespit edilmesi, sonrasında üretimin sürekliliğinin sağlanması ve hatalı parçaların kontrol sırasında ayrılması için kontrol aşamalarının öneminin farkında olarak uygulamaya devam ediyoruz.

Döküm söz konusu olduğunda kalite kontrol uygulamaları, döküm hatalarının önlenmesi ve çözüm yöntemlerinin bulunması için uygulanması gereken yöntemlerdir. Yapılan kontrol sırasında tespit edilen hata ilgili bölümlere bildirildiğinde, müşteriye teslim edilmeden önce hata telafisi söz konusu olabilir. Kalite kontrollerinin amacı döküm sakatı olarak da nitelendirilen döküm hatalarının meydana gelmesinin önüne geçmektir. Bir başka deyimle proaktif uygulamalar, her bakımdan kalite kontrollerinin temel amacı olarak bilinir. Döküm hatalarını doğru bir şekilde tespit etmek ve sonucunda ortaya çıkma ihtimali olan hatanın oluşumunun önüne geçmek için proseste uygun metot ya da yöntemleri yerleştirmek temek alınır.

Kalite kontrol uygulamaları:

  • Yeniden işlem gerektiren,
  • Ret edilmiş olan,
  • Fazla temizleme ya da taşlama gerektiren,
  • Döküm üretimine kar getirmeyen çeşitli işlemler için yapılan tespit ve gereken düzeltme gibi bazı kalite kontrol faaliyetlerini hedefler.

Her dökümhanenin ticari olarak amaçlarından birisi sıfır hata ve zamanında kendini amorti eden yatırımlara imza atmaktır. Bu amaç doğrultusunda her tür üretim prosesinde beklenmedik zamanlarda sorunlarla karşılama ve bu sorunların tespiti ile çözümünü planlamak gerekir. Bu noktada öncelikle problem çözme tekniklerinden faydalanmak son derece önemlidir.

Kalite kontrol faaliyetlerinin şık adımlarından birisi olan tespit, bir problemin çözümüne geçerken kullanılacak doğru yöntemlerle yanlış metotlardan kaçınmaktır. Doğru olan metodu doğru zamanda uygulamak her zaman için en iyi ve en etkili yöntem olarak işe yarar.

Kalite kontrolü için atılması gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Problemi Tespit Etmek: Sorunun doğru ve tam olarak tanımlanması kalite kontrol aşamasından çok önemli bir yere sahiptir. Aksi takdirde telafi edilmesi gereken sorun, yanlış tespit edildiğinde doğru adımı atarak sorunu çözmek ve kalite hedeflerine ulaşmak mümkün değildir.
  • Verileri Toplamak: Verilerin toplanması, problemin gözlem ve ifade edilebilmesi açısından önemlidir. Bu durum hataya neden olacak birçok faktörün ortaya çıkmasını sağlar. İlgili verilerin toplanacağı alanın seçimi konusunda yardımcı olur. Ayrıca bu noktada tespit edilen hataların resminin çekilmesi de gerekir. Resimler belirli olan hataların görünüşlerini tanımlarken, ancak resimler hataları teşhis etmek için yardımcı olarak kabul edilir. Bazı durumlarda iki ya da daha fazla tamamen farklı hata ya da birbirine benzeyen görünüşe sahip olabilir. Gereken veriler, üretimin sadece kendisinden çıkarılmalıdır. Bu nedenle ilk olarak hatanın oluştuğu andaki kayıtların gözden geçirilerek başlanması sağlıklı olacaktır.
  • Eksik Olan Verileri Bir Araya Getirmek: Var olan ipuçlarından yola çıkarak eksik olan verileri toplamak kalite kontrol işleminin daha sorunsuz ve hızlı bir şekilde sonuçlanması açısından ciddi katkı sağlar. Sonrasında problemi tekrar tanımlamak daha kolay olacaktır.
  • Problemi Tekrar Tespit Etmek: Kanıtların ve eksik olan kanıtların toplanması adımları eğer doğru bir şekilde tamamlandıysa, artık uygun bir çözüm üretmek için problemi tekrar tanımlamak mümkün olabilir.
  • Çözümü Uygulamak: Birçok kişi kalite kontrol sonrası tespit edilen sorunlar için bu adımdan işe başlar. Ancak bu son derece yanlış bir tutumdur. İşe ilk arak çözüm odaklı olarak başlamak ve probleme çözümden başlamak birbirinden farklı olan şeylerdir. Eğer gerçek anlamda sorun açık ise tanımı koymadan direkt olarak çözüme bu adımdan başlanabilir. Bu uygulanan çözüm başarılı bir şekilde sonuçlandığında bir sonraki adım olarak önlem almak oldukça önemlidir.
  • Gereken Önlemleri Almak: Bazı durumlarda kalite kontrolü sırasında ön önemli adımlar atlanarak doğrudan bu adımdan başlandığı görülür. Bu durum doğal olarak olumsuz sonuçlanan bir uygulama haline gelir. Sorun çözme prosesinde, proseste bir değişiklik yapabilmek için öncelikli olarak ilk adım tam tersine en son uygulanması gereken adım olarak dikkat çeker.

Kalite kontrolünün temel amacı ret edilme olasılığını tamamen ortadan kaldırarak, mümkün olduğunda en hızlı şekilde seri üretimin gerçekleşmesini sağlamaktır. Bu yüzden kalite kontrol işlemini doğru şartlarda yapma ve üretim sürecini yakından takip etmek oldukça önemlidir.

Kalite Kontrol Aşamaları Berk Zamak ile

Döküm ve basınçlı döküm, günümüzde birçok alanda aktif şekilde rol oynayan önemli unsurlardır. Bu anlamda global bir üretici olarak çok uzun yıllardan beri bu sektörde kalitesini ispat etmeyi başaran Berk Zamak, basınçlı döküm ile yenilikçi teknolojiyi bir araya getirerek kullanan son derece nitelikli bir firma olarak karşınıza çıkar. Elektronik, aydınlatma, otomotiv gibi birçok sektörde hizmet veren Berk Zamak, kalite kontrollerini ise CMM Ölçüm Cihazı ve VMM Ölçüm Cihazı kullanarak üst düzey kalite standartlarında gerçekleştirir.

30 yıldan bu yana sektörde başarılı ürün tedariki ile kendisinden söz ettiren Berk Zamak, müşteriye özel akılcı çözümler sunmasıyla farkını ortaya koymaya devam eder. Döküm tecrübesinden yola çıkarak son teknolojiden faydalanarak üretim ve imalat endüstrisini yeniden tanımlamayı başara Berk Zamak, bu teknikleri kullanarak sektörde bir adım öne çıkmanızı sağlar. Müşterilerin istek ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak en güvenilir ve dayanıklı döküm malzemelerine sahip olmanızı sağlayan Berk Zamak ile uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesini bizzat deneyimlemek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz. Söz konusu dökümde kaliteli üretim olduğunda Berk Zamak her an yanınızda olmaya devam ediyor.

HEMEN ARA