Kalıp Döküm Nasıl Yapılır?

kalıp döküm nasıl yapılır

Ürün ve parça geliştirmesinde, üretiminde kullanılan birçok yöntem ve cihaz vardır. Talaşlı imalat, üç boyutlu yazıcı, çeşitli döküm teknikleri gibi yöntemler, cihaz ve parça üretiminde sıkça kullanılır. En eski parça geliştirme uygulaması olan döküm yöntemleri, erimiş metalin istenilen şekilde üretilen kalıp boşluğuna dökülmesiyle elde edilir. Döküm işlemlerinde kullanılan her kalıp, üretilecek ürüne göre değişmektedir. Seramik, kum kalıba döküm, basınçlı döküm, alüminyum döküm, alçı kalıba döküm çeşitleri ile amaca uygun teknik uygulamalar kullanılarak istenilen parçanın elde edilmesi sağlanır.

En klasik ve köklü döküm yöntemi olan kum kalıba döküm, metal dökümlerin %70’inin yapılmasını sağlar. Ergin metal kalıplara dökülüp soğutularak, istenen şekil verilir ve ürün kullanıma hazırlanır. Kalıp içerisinde belirli sıcaklıklarda soğuyan metal veya diğer alaşımlar, ürünün sorunsuz elde edilmesi için uygun yöntemlerle dökülmelidir. Berk Zamak’ın teknolojik ve yüksek donanımlı cihazlarıyla yapılan döküm işlemleri, hassas dökümde bile en iyi sonucu verecektir. Profesyonel ekibimiz ve en yeni cihazlarımızla, dökümün yapılacağı kalıp ve parça üretimi süreçleri titizlikle yürütülmektedir. 

Zamak Döküm Nasıl Yapılır?

Zamak, çoğu parça üretiminde kullanılan, çinko, alüminyum, magnezyum ve bakır elementlerinin karışımından oluşan bir tür alaşımdır. Dayanıklı oluşu ve çoğu üründe kullanılışı, zamak döküm işlemlerinin sürekli olarak yapılmasına neden olmuştur. İçinde bulunan metal oranlarına göre zamak 3, zamak 5 gibi isim alır. 

Peki zamak döküm işlemi nasıl yapılır? Her malzemenin kendine özgü erime ve soğuma ısısı bulunmakla beraber, dökümü yapılan kalıpları da farklılık gösterebilir. Ancak temelde yapılan işlem, tüm ergin metallerde aynıdır. Sıvı hale gelen metaller, uygun makinelerle uygun kalıplara dökülerek soğutulur ve son şeklini alır. Darbeye dayanıklı, esnek ve dirençli bir ürün olan zamak, 400 derecede ergin hale gelerek kalıp dökümüne uygun hale getirilir. 

Enjeksiyon ve santrifüj makineleriyle dökümü yapılan zamak alaşımı, çelik kalıplarda soğuyarak endüstride kullanıma hazırlanır. Soğuyan dökümün kalıptan çıkarılmasıyla kullanıma hazır hale gelen zamak, esnek ve dayanıklı yapısıyla sanayi sektörünün vazgeçilmez parçalarından biridir. Firmamızca kalıp üretimi ve dökümü, parça üretimi hizmeti veren ekibimiz, teknolojik cihazlarla en iyi sonucu veren zamak döküm işlemini gerçekleştirmektedir. Kısa sürede, talebe uygun olarak hazırlanan zamak dökümler, sektörde kullanıma hazırlanırlar.

Döküm İşleminin Avantaj ve Dezavantajları

Döküm işlemi yöntemleri çeşitli olmakla beraber her alana hitap eder ve seri üretime uygundur. Kompleksli şekiller ve karmaşık yapılı parçaların bile, kusursuz bir şekilde çıkmasını sağlar. Çoğu alaşımın dökümü mümkün olduğundan, neredeyse tüm metallerin dökümü ve parça eldesi gerçekleştirilmektedir. Dökme demir sadece bu yolla son haline kavuşabilir. 

Ancak döküm işlemi profesyonelce yapılmazsa hatalar meydana gelir ve dökümde düzeltilemez problemler ortaya çıkabilir. Eğer seri üretim yapılmayacaksa, az ürün eldesi için ekonomik bir yol olmayabilir. Çeşitli yöntemlere sahip olması, döküm işleminin sürekli olarak tercih edilmesini sağlamaktadır. Fakat döküm işlemine alternatif oluşturan diğer teknikler, teknolojinin gelişmesiyle döküme göre daha avantajlıdır. 

Berk Zamak kalitesinde yapılan döküm işlemleri, sektörde kullanılan parçaların kusursuz bir biçime sahip olmasını sağlar. Tecrübeli donanım ekibi ve son model döküm cihazlarıyla, zamak, alüminyum gibi döküm işlemleri gerçekleştirilmektedir. Müşteri talebine uygun olarak gerçekleştirilen dökümler, Berk Zamak farkıyla son şeklini alarak sektördeki kullanımına hazırlanırlar.

Bize Ulaşın
HEMEN ARA