Zamak ve alüminyum hangisi daha avantajlıdır sorusunun cevabını bilmek, kullanım alanlarına göre en doğru malzemeyi seçerek imalat sektöründe beklentileri karşılayan üretimlere imza atmayı sağlar. Alüminyum dökümler, zamak dökümle kıyaslandığında çok daha hafif bir yapıya sahiptir. Mukavemet söz konusu olduğunda ise zamak dayanıklılığı ile alüminyumdan çok daha güçlüdür. Ayrıca yüzey olarak zamak alaşımı, doğru kalıplamalarla çok daha kalitelidir.
Zamak ve alüminyumun temel özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak; herhangi bir ürün imal ederken en doğru ürünü tercih etmenizi ve sektörel anlamda başarı yakalamanızı sağlar. Zamak ve alüminyumun mekanik özellikleri birbirinden farklıdır. Buna bağlı olarak zamak ve alüminyum şu özelliklere sahiptir;
Zamak, imalat sektöründe avantajlı özelliklerinden kaynaklı çok yoğun şekilde kullanılan çok önemli bir çinko alaşım olarak karşınıza çıkar. Saf Çinko elementine belli oranda Magnezyum, Alüminyum ve Bakır eklenerek üretim gerçekleştirilir. İçeriğinde yer alan metallerin oranlarına bağlı olarak zamak alaşımın çok değişik türleri bulunur.
Zamak sahip olduğu çeşitli özelliklerden kaynaklı günümüz imalat sektöründe çok yoğun bir rağbet görür. Tamamen geri dönüştürülebilir ve çevre dostu bir alaşım olan bu malzeme, dayanıklı yapısı ile esnemeye ve kopmaya yer vermez. Elektrik iletimi ve ısı iletimi söz konusu olduğunda da zamak alaşımın son derece avantajlı olduğu söylenebilir. Kalıp kullanım ömrü ise çok daha uzun olduğundan, maliyeti daha düşük şekilde kullanıcılara sunulur. Zamak aynı zamanda yüksek korozyon direnci ve kolay işlenebilir özelliği ile ön plana çıkar.
Avantajlı özellikleri ile zamak günümüzde birçok farklı sektörde aktif olarak kullanılır. Kullanım alanı son derece geniş bir malzeme olan zamak; otomotiv, mobilya bağlantı elemanları, tekstil, inşaat, elektrik ve elektronik endüstrisi, ziraat, büro makineleri, madencilik, oyuncak gibi sektörler için çok önemli bir malzeme olarak kabul edilir. Örnek vermek gerekirse; bağlantı aparatları, dolap kulpları, kalıp ve menteşeler, dekoratif aksesuarlar zamak malzeme kullanılarak yapılır.
İmalat sektöründe kullanılan her bir malzemenin kendi içerisinde farklı erime ve soğuma ısısı bulunur. Ancak temelde yapılan işlem, ergin metallerinin her birinde aynıdır. Sıvı haline getirilen bu metaller, uygun makineler kullanılan kalıplara dökülür, soğutulur ve son şeklini alır. Son derece sağlam ve direnci yüksek bir malzeme olan zamak; 400 derece ergin hale getirilir ve kalıp dökümü için uygun hale getirilir. Santrifüj ve enjeksiyon makineleri ile beraber dökümü gerçekleştirilen zamak, çelik kalıplar içerisinde soğutulur ve endüstride kullanım için hazır hale getirilir. Soğuyan dökümün kalıp içerisinde çıkarılması ile kullanıma hazır hale gelen bu alaşım, sahip olduğu sağlam ve dayanıklı yapısı sayesinde sanayi sektörünün vazgeçilmez parçalarından biri olarak görülür.
Alüminyum (AI), periyodik olan tablonun 13. Elementi olan çok hafif bir gümüş metaldir. Alüminyum, yer kabuğunda en fazla bulunan elementlerden biri olarak bilinir. Silikon ve oksijenden sonra yer kabuğunun en yaygın olan üçüncü bileşenidir. Ayrıca en yaygın şekilde kullanılan demir dışı metal malzemedir.
Alüminyum, karbon ve bor ailesinde yer alan hem metal hemde ametal özelliklere sahip bir metal malzemedir. Alüminyum, Dünyada en fazla bulunan elementlerden biri olmasının yanı sıra, saf bir alüminyum malzeme haline gelmeden önce boksit cevherinden elde edilir ve üretim sürecinden gelir.
Saf alüminyum, son derece yumuşak bir malzemedir. Alaşım halini aldığında ve büyük bir özenle temperlendiğinde ise dayanıklılığı artarak daha sağlam hale gelir. Ayrıca alüminyum hafif bir element türüdür. Çeliğin üçte biri kadar ağırlığa sahip olan ve çok hafif bir malzeme olan alüminyum, üretim maliyetlerinin azalmasına yardımcı olur. Son derece yüksek süneklik özelliğine sahip olan bu malzeme, şekillendirilebilir ve bükülmek için uygundur. Çok ince ve dövülebilir özelliğe sahip olması ise alüminyumun avantajlı özellikleri arasında yer alır.
Alüminyum korozyon direnci ise diğer malzemelerle karşılaştırıldığında son derece yüksektir. Saf halde yüzeyinde oluşturduğu koruyucu, ince bir oksit filmden kaynaklı beklentileri karşılar. Kimyasal açıdan bakıldığında çok aktif bir malzeme olmasına rağmen, hava ortamına oluşan güçlü oksit tabaka, alüminyumun oksitlenmesinin önüne geçerek korozyona karşı çok dirençli bir malzeme olmasını sağlar. Özellikle mutfak dolapları ve araç gibi alanlarda aşındırıcı maddelere maruz kalan uygulamalar açısından son derece ideal bir seçim olduğunu ifade etmek mümkündür.
Alüminyum alaşımlar, soğuk ve sıcak olarak rahatlıkla işlenebilir. Alüminyum alaşımların çok iyi olan hadde özellikleri bulunur. Haddeleme yöntemi ile birkaç mikron kalınlığında folyo haline getirmek ise çok kolaydır. Aynı zamanda bazı alüminyum alaşımların döküm özellikleri de başarılıdır. Alüminyumun ısı ve elektrik iletkenliğine sahip olması ayrıca avantaj sağlar. Ağırlık olarak bakırdan neredeyse iki kat daha fazla iletken olduğu bilinir. Bu yüzden enerji sektöründe çok yaygın şekilde tercih edilir. Diğer yandan bilgisayar anakartları ve LED ışıkları gibi ısı iletimi gerektiren birçok farklı uygulama için iyi bir ısı emici özelliğine sahiptir.
Alüminyum, düşük ısılarda hızlı şekilde kırılgan hale gelen çelik malzeme ile kıyaslandığında sıcaklık düştükçe artan bir çekme mukavemetine sahiptir. Tamamen geçirimsiz ve dayanıklı bir malzeme olması, herhangi bir gıdayı dışarıdan tat ve kokuya karşı uzak tutma konusunda başarı sergiler. Aynı zamanda ultraviyole ışınlara karşı yüksek koruma salar. Asla toksik bir malzeme değildir ve kokusu yoktur. Bu yüzden ilaç ve gıda gibi hassas ürünlerin ambalajlanması için uygundur.
Son olarak alüminyum %100 geri dönüştürülebilir bir malzemedir. Geri dönüştürülen bir alüminyum, ürünün ilk haliyle neredeyse aynıdır. Geri dönüştürülebilir olmasından kaynaklı çok daha uygun maliyetlidir. Tekrar eritilmesi için çok daha az enerji gerekir. Uçak endüstri ve otomotiv sektöründe ağırlıktan tasarruf edilmesi için alüminyum son derece önemli bir konumda yer alır. Birçok metal, alüminyumdan yaklaşık olarak 3 kat daha ağırdır. Bu durum ise alüminyumun çok daha yaygın şekilde tercih edilmesini sağlar.
Kullanım alanına göre zamak ve alüminyumun farkları bilinmeli ve zamak mı alüminyum mu tercih edilmeli bilinmelidir. Zamak ve alüminyum karmaştırmasında, zamak avantajlı ve alüminyum avantajları kıyaslandığında ihtiyaca göre seçimlerin farklılaşması çok normaldir.
Zamak; çok iyi şekil verilebilen, yüksek mukavemet, düşük erime noktası ve iyi korozyon direncine sahip bir malzeme olduğundan, bahsi geçen bu özellikleri ile özellikle endüstriyel parçaların ve dayanıklı tüketici ürünlerinin üretilmesi konusunda çok başarılıdır. Bu yüzden zamak alaşımları genel olarak elektronik bileşenler, otomotiv parçaları, ev aletleri gibi farklı uygulamalarda ön plana çıkar.
Alüminyum ise çelikten sonra ev fazla tercih edilen endüstriyel ve endüstriyel olmayan işlemlerde tüketiciler tarafından son zamanlarda kullanılan genel bir metal olarak bilinir. Günlük hayatta otomotiv, modern inşaat, gıda, enerji ve diğer endüstrilerde, farkında olmadan sürekli kullanılan teknolojik cihazlarda bile alüminyum alaşımlar kullanılır.
Bu malzeme kabul edilebilir maliyet, düşük yoğunluk, yapısal bütünlük, uygun mekanik özellikler ve imalat kolaylığından kaynaklı nakliye alanlarında çok daha çekicidir. Özellikle ticari araçlarda hem yolcu hem de yük vagonlarında artık çok sayıda kullanımı söz konusudur. Kullanım alanlarına göre zamak ve alüminyum mekanik özelliklerini analiz etmek ve doğru yerde doğru alaşımı kullanımı son derece önemlidir.
Geleneksel döküm alaşımları söz konusu olduğunda, son zamanlarda sektör içerisinde fark yaratan hammadde olan zamak; çinko, bakır ve alüminyumun belli oranda birleşimi ile meydana getirilir. Önemli bir çinko-alüminyum grubuna dahil olan zamak alaşımını diğerlerinden ayıran en önemli fark ise içeriğinde yer alan %4'lük Al (alüminyum) oranıdır.
İşlenebilir alaşımlar ve döküm alaşımlar olarak iki farklı grupta değerlendirilen zamak alaşımları, özellikle sert üretimler için ideal bir seçim olmasından kaynaklı imalat sektöründe vazgeçilmez bir tercih olarak kullanılmaya devam eder. Ayrıca geri dönüştürülebilme ve tekrar şekil verilme gibi ayrıcalıklı özellikler, zamak alaşımlara olan talebin her geçen gün daha fazla artmasına neden olur. Çinko metal grubu alaşımlarından biri olduğu için, çok yüksek bir değerlendirme oranı ile dikkat çekmeye devam eder.
Zamak malzemenin yeniden işlenebilmesi için ise çinkonun ergitme yöntemi kullanılarak sıvı hale getirilmesi son derece önemlidir. ayrıca üretim sırasında ortaya çıkan çeşitli proses atıkları, çinko ergitme prosesleri sayesinde ikincil üretime kazandırmak için oldukça uygundur. Ayrıca bu malzeme günümüzde birçok farklı endüstri alanında çok sık kullanılan önemli bir Çinko alaşımıdır. Bu özellikleri sayesinde beklentileri karşılayan seçimlerden biri olmayı başarmıştır.
Zamak ve alüminyum arasında çok dikkat çeken farklar olmasa bile, öne çıkan birkaç özellikten bahsetmek mümkündür. Alüminyum malzemeler zamak malzeme ile kıyaslandığında daha hafif bir yapıya sahiptir. Mukavemet açısından zamak alüminyuma göre daha güçlü bir yapıda üretilir ve yüzey olarak zamak eğer doğru kalıplanırsa daha kaliteli bir malzemedir. Bu özellikleri dikkate alarak doğru yerde doğru alaşımı kullanmak imalat sektöründe başarıyı yakalamak için çok önemlidir.
Zamak türü alaşımlar; plastik enjeksiyon araçları, metal şekillendirme kalıpları, endüstriyel bağlantı parçaları ve dişli gibi önem arz eden üretim prosedürlerinde son derece popüler bir kullanım alanına sahiptir. Bu alaşım optimum güç ihtiyacı ortaya çıkan uygulamalar için ideal hafifliğe sahip bir alaşımdır. Sertlik, iyi mukavemet özelliği, yataklama ve sürünme gibi özellikler sergilediği söylenebilir.
Zamak üretimi konusunda sektörde üst düzey kalite standartlarında çalışmalara imza atan Berk Zamak; müşteri odaklı çalışma prensibi ile her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam eder. Uzun süredir zamak sektöründe aktif olarak çalışmalara yapan firmamızda ihtiyacınız olan zamak alaşımını cazip fiyat aralıklarında temin etme şansına sahip olabilirsiniz. Kalite ve güven odaklı hizmetlerle fark yaratan Berk Zamak farkını yaşamak için hemen web sitemizi ziyaret edebilir ya da alanında uzman ekibimizle irtibat kurabilirsiniz.