Kalıp Üretiminde Neden Edm Kullanılır?

Metal ve alaşım malzemelerin üretiminde bazı kalıplara ihtiyaç duyulmaktadır. Bahse konu metal malzeme eritilmiş halde iken bu kalıplara enjekte edilerek şekillendirilir. Kalıpların üretilmesinde birçok farklı yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemler başta EDM olarak bilinen elektro erozyon işlemi olmak üzere CNC işleme, frezeleme, torna, lazer kesme, enjeksiyon kaplama şeklinde sıralanabilir.

Kalıp Üretiminde Neden Edm Kullanılır?

Bu yöntemlerin her birinin farklı avantajları bulunmaktadır. Seçim aşaması kullanılacak malzeme, parçanın karmaşıklığı, tolerans gereksinimleri ve üretim sürecindeki diğer faktörlere bağlı gerçekleşmektedir.

Bununla birlikte, kalıp üretiminde özellikle sert ve mukavemeti yüksek malzemelerin kesilmesi için kullanılan EDM, metale karmaşık şekillerin verilebilmesi için de tercih edilir. Bu süreçte malzeme aşınmasını da en aza indireceğinden malzeme ömrünü uzatmaya yardımcı olur.

EDM Nedir, Nasıl Uygulanır?

EDM, Electric Discharge Machining kelimelerinin ilk harflerinden oluşan ve metal işleme endüstrisinde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem ile yüksek hassasiyet gerektiren metal parçaların kesilmesi şekillendirilmesi sağlanır.

Bazı yöntemlerde metal parçalar yüksek sıcaklıklarda eritilirken EDM'de elektrot ve iş parçası arasındaki boşlukta oluşturulan elektriksel boşalmalar aracılığıyla kesme işlemi tamamlanır.

Söz konusu elektriksel boşalmalar ile elektrotun iş parçası üzerinde yoğunlaştırılmış bir enerji akımı oluşturur ve malzeme eritilir. Sonrasında ise bu malzeme, iş parçasının şeklini alacak şekilde son haline kavuşturulur.

Özellikle kalıp üretimi için kullanılan EDM yöntemi genellikle tel EDM ve yüzey EDM olmak üzere iki şekilde uygulanır. Tel EDM, elektrot olarak tel kullanımı ile kesme işlemini gerçekleştirir. Yüzey EDM ise elektrot olarak plaka şeklinde bir elektrot kullanır. Her iki yöntem de hassas kesim işlemleri için uygun olup kalıp üretiminde sıklıkla kullanılır.

Kalıp Üretiminde EDM Tercihi

Kalıp imalatıyla farklı ihtiyaçların karşılanması için alternatif yöntemler uygulanmaktadır. Üretim adedi, parça büyüklüğü, malzeme mukavemeti ve nihai ürünün hassasiyet gereksinimi gibi kriterler değerlendirilerek bir yöntem belirlenir.

Bu noktada, EDM yöntemi sert malzemelerle yüksek kalitede pürüzsüz yüzeyler elde edilmek istendiğinde tercih edilecek bir uygulamadır. Yüksek kalitede sonuçlar alındığı için EDM, otomotiv, havacılık, savunma, tıp, elektronik, plastik enjeksiyon kalıplama, ambalaj ve mücevher gibi sektörlerde sıklıkla tercih edilir.

Otomotiv sektörü için üretilen kalıplar, arabaların gövde parçaları, kapı panelleri, koltuk kumaşları ve aydınlatma benzeri birçok parça için kullanılır. Ayrıca, savunma sektöründe de, silah ve uçak parçaları gibi yüksek hassasiyet gerektiren uygulamaların kalıp üretiminde EDM yöntemi idealdir.

Bu yöntemin kendisine yer bulduğu bir diğer sektör ise sağlık sektörüdür. Tıp uygulamalarında kalıplar, protezler, diş implantları, kalp pili gibi tıbbi cihazların üretiminde EDM önemli rol oynamaktadır.

EDM Özellikleri

Elektrik yükü ve bir elektrot arasındaki kıvılcım erozyonunu kullanmak suretiyle malzemeleri şekillendiren EDM yönteminin bazı önemli özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler aşağıdaki şekilde ifade edilebilir:

  • EDM yöntemi, diğer işleme yöntemleriyle elde edilemeyen karmaşık ve hassas şekillerin üretilmesine olanak tanır.
  • Yüksek hassasiyet gerektiren işlemler için uygundur. İşleme toleransı genellikle ±0,005 mikrometre civarındadır.
  • EDM yöntemi, sert malzemelerin işlenmesi için idealdir. Tungsten, molybdenum ve titanyum gibi yüksek erime noktasına sahip malzemeler EDM yöntemi kullanılarak kolayca işlenebilir.
  • Yüzey pürüzlülüğü gerektiren işlemler için uygun olan EDM yönteminde, işlem sonrası yüzeyler oldukça düşük pürüzlülük değerine sahiptir.
  • Diğer işleme yöntemlerine göre daha hızlı ve verimlidir. İşlem süresi, işlenecek malzemenin sertliği ve kalınlığına göre değişebilir.
  • EDM yöntemi hızlı ve verimli olmakla birlikte, işlem süresi diğer yöntemlere göre daha uzun olabilir. Ayrıca elektrot seçimi işlenecek malzemeye ve şekle göre değişir. Yanlış seçim yapıldığı takdirde işlem süresi uzayabilir.

EDM Kullanımı ve Zamak Döküm

Çeşitli elementlerin birleşiminden oluşan bazı alaşımlar sanayi endüstrilerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bunlardan birisi de çinko, alüminyum, magnezyum ve bakırdan oluşan ve zamak alaşım olarak bilinen bir materyaldir.

Dayanıklı bir alaşım olan zamak dökümün işlenmesinde de EDM kullanımı oldukça yaygındır. EDM’nin zamak alaşım işlemede kullanımın sebebi ise bu alaşım dökümünün kesiminin zor olmasından kaynaklanmaktadır.

EDM, ayrıca zamak dökümdeki kalıpların üretiminde de kullanılır. Kalıp üretimi, zamak dökümünün temel adımlarından biridir ve doğru kalıp olmadan uygun şekilde hazırlanamaz. Kalıp yapımında kullanılan malzemelerin şekillendirilmesi için mükemmel bir seçim olan EDM, kalıpların imalatı için gereken zamanı azaltabilir.

EDM Kullanımının Avantajları

EDM yöntemi kullanımının birçok avantajı bulunmaktadır. Yüksek hassasiyet ile çok detaylı çalışmalar ortaya konabilir. Bu yöntemin oldukça geniş bir uygulama alanı vardır. Yani EDM birçok farklı malzeme türünün işlenmesinde kullanılabilir.

Büyük partilerde veya tekrarlayan üretim işlemlerinde kesintisiz olarak kullanım sağlayan EDM, geleneksel işleme yöntemlerine göre daha az zaman alır. İstenilen yüzey kalitesine ulaşmak için hem kısıtlama olmadan hem de farklı şekil ve boyutlarda parçalar üretilmesini sağlar.

EDM ile Üretim Yapan Firmalar

EDM ile üretim yapan firmaları bulmak için internet araştırması yapabilir veya sektörel fuarlara katılabilirsiniz. Bu tür firmalar, hassas ve kaliteli ürünlerin üretilmesinde, geniş bir malzeme yelpazesinde üretim gerçekleştiren kuruluşlardır. Firmanın seçimi sırasında, işletmenin referansları, müşteri yorumları, teknolojik ekipmanlarının kalitesi ve teslimat süreleri dikkate alınmalıdır.

Bunun yanında Berk zamak döküm firması da hem EDM hem diğer yöntemlerle müşteri ihtiyaçlarına alternatif çözümler üretmektedir. Firmanın internet sayfası üzerinden üretim süreci bağlamında inceleme yapabilir ve fiyat teklifi alabilirsiniz.

EDM Kullanımının Fiyatları

EDM yöntemiyle üretim yapılmasında iş parçasının büyüklüğü ve detayları, nihai üründe istenen hassasiyet düzeyi ve işleme zamanı gibi faktörlerin durumu maliyet düzeyini oluşturur. Bu sebeple zaman zaman daha yüksek maliyet oluşsa da yüksek verimli ürünlerin tedariğini sağlar.

Projelendirmede veya ürün satın alırken gereksinimlerinizi belirterek farklı firmalardan fiyat istemenizde fayda bulunmaktadır.

Bize Ulaşın
HEMEN ARA